Tenisice za trčanje – najvažniji dio opreme za trčanje

114
Tenisice za trčanje

Budući da vam trčanje pruža najviše slobode tijekom svih sportskih aktivnosti, mnogi ljudi rado uživaju u trčanju. Međutim, veoma je važno imati odgovarajuću opremu. Za razliku od drugih sportskih aktivnosi, za trčanje vam neće biti potrebno puno opreme.

Osnovna oprema za trčanje uključuje samo visokokvalitetne tenisice za trčanje, sportske čarape, majicu za trčanje i hlače. Ako trčite u hladnijim i vjetrovitijim danima, jakna za jogging je svakako dobrodošla. Najviše vremena će vam ipak trebati za kupovinu tenisica, jer ih morate pažljivo odabrati. One su najvažniji dio opreme za trčanje.

Obratite pažnju na oblik stopala i stil trčanja

Ključ za ugodno trčanje su kvalitetne tenisice. Trebale bi se savršeno uklopiti s stopalom. Stoga pri kupnji posebno obratite pažnju na oblik stopala, kao i stil trčanja.

Trkači s normalnim stopalom (neutralni nožni luk) nemaju posebna ograničenja, tako da obično nemaju posebnih poteškoća u izboru tenisica.

Ravno stopalo (pronacija) trkaču kod odabira tenisice zahtijeva dodatnu, tvrđu podlogu koja će spriječiti da se stopalo pomiče prema unutra. Trkači s visokim lukom stopala (supinacija) trebaju podlogu koja će spriječiti da se noga pomiče prema unutra.

Prodavaču dajte do znanja trčite li po ravnom ili neravnom terenu ili čak po brdovitom terenu. Na tržištu postoje modeli koji su izrađeni posebno za određene tipove površine.

Tenisice za trčanje kupujte u poslijepodnevnim satima

Ako tijekom trčanja želite nositi udobne tenisice, izuzetno je važno da one budu odgovarajuće veličine. Preporučujemo da tenisice kupujete popodne, a ne u rano jutro, kad vaša stopala ne pokazuju savršeno realnu sliku.

Najbolje je koristiti čarape koje ćete također nositi dok trčite.

Održavanje tenisica

Iako ćete imati vrhunske tenisice, neće vam koristiti ako ih pravilno ne održavate. Najvažnije ih je nakon svakog trčanja temeljito očistiti, prozračiti i posušiti. Ne brinite, to vam neće oduzeti previše vremena.

Dobra njega utječe ne samo na održavanje kvalitete obuće, već i na trajanje obuće te zdravlje vaših stopala. Kad se vaše cipele istroše, zamijenite ih novima.

Možda ste čuli da tenisice za trčanje treba mijenjati na svakih 1200 km. Kod profesionalnih trkača stvari su malo drugačije – mijenjaju cipele na svakih 500 kilometara.