Zašto je plivanje najzdraviji sport?

51
Zdravo plivanje

Rijetko ćete naći čovjeka koji ne zna plivati, a mnogi željno iščekuju ljeto kako bi mogli uživati u plivanju u moru. Plivanje prije svega vidimo kao oblik razonode, poznatu vodenu aktivnost, no njime se također možete baviti kao sportom.

Zatvoreni bazeni rade tijekom cijele godine i omogućavaju Vam da omiljenu ljetnu aktivnost pretvorite u efikasnu tjelovježbu, a koje sve pozitivne učinke plivanje ima na Vaše zdravlje pročitajte u nastavku teksta.

Po čemu se plivanje razlikuje od ostalih sportova?

Odgovor je jasan – u vodi. No ta razlika nije tako banalna kako se možda čini jer upravo zahvaljujući vodi, plivanje ne zahtijeva veliko naprezanje dijelova tijela. Budući da voda naizgled briše težinu tijela Vaši će Vam kukovi, koljena i leđa biti zahvalni i godinama nakon. Iz ovog je razloga plivanje pogodan sport za ljude s prekomjernom tjelesnom težinom jer će im olakšati tjelovježbu koja bi inače bila naporna i teška zbog velike tjelesne mase.

Kardio vježbe za svakoga

Kardio ili kardiovaskularne vježbe bitan su dio Vaše rutine. Iako ih većina ljudi ukomponira u svoju tjelovježbu jer pomažu s mršavljenjem, one su bitne za održavanje zdravlja optjecajnog sustava – srca i krvnih žila.

Naime, rad srca se povećava pri ovakvim vježbama i Vaše tijelo sagorijeva više kalorija pa lakše gubite težinu, a isto tako, srce se kao mišić jača i efikasnije pumpa krv. Plivanje je, za razliku od drugih sportova, vrsta kardio vježbe koja ne stvara prevelik pritisak na srce što je odlično za ljude koji se oporavljaju od nekih srčanih bolesti ili iz drugih zdravstvenih razloga teško odrađuju kardio vježbe poput bicikliranja ili trčanja.

Uključite cijelo tijelo

Plivanje je jedan od rijetkih oblika tjelovježbe koji uključuje sve dijelove tijela. U vodi koristite mišiće ruku i nogu, leđa, trbuha i prsa, a ovisno o tome koji mišićni sustav želite trenirati možete odabrati stil plivanja jer svaki ima svoj fokus.

Dakle, ako se bavite plivanjem ne morate se da ćete preskočiti „leg day“ ili pretjerati s jednom mišićnom grupom – svaki trening je vježba cijelog tijela i zato stvara manji pritisak na pojedine mišiće.

Dišite punim plućima

I sami možete primijetiti da ne dišete jednako pri plivanju i pri trčanju ili vožnji bicikla – kod drugih sportova Vaši su udisaji i izdisaji plitki pa zapravo ne utječete na zdravlje dišnog sustava, no kod plivanja Vam glava dio vremena provodi ispod vode i time je osigurano da su Vaši udisaji duboki i potpuno što pak čuva zdravlje alveola pluća i sprečava ih da se zalijepe jedne za druge.

Disanje i plivanje
Plivanje ima pozitivan učinak na zdravlje pluća.

Sve u svemu, plivanje je odličan sport za sve dobne skupine, a njime se mogu baviti maratonci jednako kao i djeca te je pogodno i za ljude s ozljedama ili nekom vrstom invalidnosti. Njegova primarna prednost je što imitira smanjenje težine tijela pa Vam olakšava svaki napor. Osim toga, plivanje je zabavno i pozitivno utječe na mentalno stanje pojedinca – pogotovo jer svoj svakodnevni okoliš zamijenite vodom.