Kalij kao važan element zdrave prehrane

62
kalij - element zdrave prehrane

Kalij je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu. On je uz natrij odgovoran za funkcionalnost živčanog sustava, prijenos informacija i molekula kroz membrane stanica, održavanje srčanog ritma te bez njega naš organizam ne bi mogao funkcionirati.

Kalij u našem tijelu djeluje kao elektrolit, tj. u vodi nosi pozitivan naboj i time regulira električne potencijale diljem tijela. Kao tako bitna sastavnica normalnih funkcija tijela, važno je unositi dovoljne količine kalija prehranom. Prosječni dnevni unos kalija koju bi odrasla osoba trebala imati je 2600 do 3400 mg, no mnogi ne zadovoljavaju taj standard.

Koja hrana sadrži kalij?

Najpoznatije namirnice s visokom koncentracijom kalija su:

  • banane,
  • naranče,
  • avokado,
  • losos,
  • mlijeko s niskim udjelom masti,
  • grahorice.

Osim navedenih namirnica, kalij je prisutan i u špinatu, blitvi, kelju, rajčici, bijelim krumpirima, brokuli, gljivama, marelicama, tikvicama, krastavcima i sličnom.

Banana - kalij
Kada pomislimo na hranu bogatu kalijem, svakako pomislimo na banane.

Losos nije jedina riba čije meso sadrži velike količine kalija, već su to još tuna, pastrva i bakalar – ribe koje su i inače vrlo zdrave.

Koji su učinci kalija na organizam?

Bitan je za živčani sustav

Živčani sustav omogućava komunikaciju između našeg organizma i okoliša te unutar našeg organizma; on omogućava regulaciju svih drugih procesa i služi za signaliziranje potrebe ili zasićenja određenim tvarima. Da bi se informacije mogle prenositi živcima, potrebna je natrij-kalij pumpa u kojoj se izmjenično prenose natrij i kalij preko membrane. Prijenos natrija i kalija ovisi jedan o drugome i predstavlja osnovu živčanog impulsa stanice te bez kalija ne bi bio moguć prijenos informacija kroz sustav.

Kalij regulira kontrakcije mišića

Pritom se misli na sve mišiće tijela, uključujući i srčani. Kalij je u ionskom obliku pozitivnog naboja, a kontrakcije se odvijaju zahvaljujući električnim impulsima. Prevelike koncentracije kalija u organizmu uzrokuju proširenje srca i abnormalni ritam jer ono postaje previše opušteno, dok niske koncentracije također uzrokuju nepravilni srčani ritam. Održavanje ravnomjernog srčanog ritma ključno je za funkcioniranje cijelog organizma i čak male promjene mogu narušiti zdravlje ili dovesti do ogromnih posljedica.

Dobar je za zdravlje bubrega

Kalij djeluje antagonistički nakupljanju kalcija u bubrezima pa sprečava formiranje bubrežnog kamenca – pojave koja može biti vrlo bolna, a zbog nezdrave prehrane sve je češća u populaciji.

Dakle, dnevni unos kalija smanjuje vjerojatnost za nastanak bubrežnog kamenca.

Regulira koncentraciju vode u organizmu

Voda je glavna tvar ljudskog organizma, no i ona ima svoje određene koncentracije. Količina vode unutar i izvan stanica se razlikuje te zahvaljujući tome razlikujemo izvanstaničnu i unutarstaničnu tekućinu, a kalij upravlja količinom vode unutar stanice. Prevelika ili premala količina vode u stanici može uzrokovati njeno suženje ili bubrenje što može imati izrazito negativne posljedice za cijeli organizam.