Je li joga prikladna za trudnice?

44
Joga za trudnice

Joga je jedna od najpoznatijih praksi današnjice. Ona objedinjuje tjelovježbu i terapiju te iako je počela kao spiritualni ritual, danas je prakticiraju najrazličitije skupine ljudi. Poznato je da joga pozitivno utječe na mentalno zdravlje, povećava koncentraciju, fleksibilnost, razinu energije i općenito zdravlje organizma, no mnogi ne znaju kakav je njen učinak kod trudnica. Joga je odličan izbor za trudne žene koje se žele nastaviti kretati u trudnoći jer nije intenzivan trening i ima niz benefita na trudnice i njihovu djecu.

Koji su benefiti prenatalne joge?

1. Joga općenito poboljšava san i povećava kvalitetu sna što je posebno bitno trudnicama koje moraju izrazito paziti na odmor i zdravlje.

2. Smanjuje bol u leđima koji je uzrokovan nošenjem bebe zahvaljujući pozama za istezanje te umanjuje druge negativne posljedice trudnoće poput mučnine i glavobolja. Sve ove učinke joga ima i kod žena koje nisu trudne, no ovdje je naglašena njihova važnost za trudnice jer su kod njih posebno teški.

Benefiti prenatalne joge
Vježbe istezanja u jogi smanjit će bolove u donjem dijelu leđa zbog trudnoće.

3. Priprema trudnicu za porod zahvaljujući posebnim tehnikama disanja i opuštanja koje se nauče tijekom vježbanja joge. Na isti način pomaže i ljudima koji pate od kronične boli. Same poze joge nisu moguće pri porodu, no vještina duboke koncentracije i fokusa na disanje pomoći će ženama lakše proći kroz bolno iskustvo.

4. Održava trudnice fizički aktivnima. U kasnijim mjesecima trudnoće teško je ostati fizički aktivan bilo zbog umora i simptoma trudnoće ili zbog zaštite bebe, no joga je dovoljno nježna vježba i ima posebno prilagođene poze za trudnice koje će im pomoći da održe kondiciju i fleksibilnost čak i u trudnoći.

Koje su joga poze dobre, a koje loše za trudnice?

Poza mačke i krave

Jedna od najpoznatijih joga poza općenito je i odlična opcija za trudnice. Premještanje između poze mačke i krave umanjuje bol u leđima jer aktivira kralježnicu i oslobađa je tereta trbuha koji tada slobodno visi.

Poza stola

Poznata je i poza u kojoj su jedna dijagonalna ruka i noga na podu skvrčene, a druge u zraku.

Ovime se jačaju mišići abdomena koji podržavaju kralježnicu, ali i igraju veliku ulogu u samom porodu te će Vam biti potrebna njihova snaga.

Poza širokog čučnja

Pri ovome noge stoje u čučnju otvorene na obje strane tijela, a leđa stoje uspravno. Ovime se jačaju mišići nogu i pelvični mišići koji će biti vrlo bitni u porodu.

Bočna ležeća poza

Za kraj teksta i treninga možete iskoristiti bočnu ležeću pozu u kojoj odmarate glavu na ruci, a između nogu imate jastuk kako biste umanjili pritisak na kukove.