Što učiniti kada partner utihne?

51
Kada partner utihne

Vjerojatno svaka osoba u vezi doživi trenutak ili čak razdoblje kada se partner zatvori u sebe, komunicira puno manje nego prije ili uopće ne komunicira. Ova bolna tišina nastaje kada nešto zaškripi u samoj vezi ili partner ima neki osobni problem koji ne želi podijeliti.

S kim podijeliti ako ne s voljenom osobom? Nije uvijek sve tako jednostavno. Međutim, prvo je potrebno razjasniti zašto je došlo do ovog prekida komunikacije. Tu je važan oprez. Prisiliti nekoga da se izjasni jednako je produktivno kao i prisiliti dijete da prestane plakati. Obično plač postaje samo jači.

Ispitivanje terena

Ako ne znate zašto je vaš partner iznenada ušutio, budite izuzetno ljubazni. Pokažite ljubav, ali i izrazite zabrinutost. Nježno postavljajte pitanja. Ne svaljujte uvijek krivicu na sebe. Često se problemi i takve reakcije javljaju iz potpuno drugačijih razloga.

To može biti bolest ili problemi na poslu, razmirice s roditeljima ili financijski problem koji pogađa oba partnera. Razloga može biti mnogo, ali bitno je da pokušate doći do pravih informacija normalnim razgovorom.

Partner je ljut na mene

Ako otkrijete da ste svojom reakcijom ili djelovanjem izazvali ovo stanje, pokušajte objasniti zašto se to dogodilo. Ako se osjećate krivima, ispričajte se. Ali nemojte se ispričavati bez razloga i za stvari nad kojima nemate kontrolu.

Shvatite da ogorčenost i ljutnja neće trajati vječno. Barem ne u većini slučajeva. Već malo intimniji razgovor može podići vezu na stabilnu razinu. Nedostatak komunikacije ili šutnje jednog od partnera utječe na cijeli odnos. Također utječe i  na obitelj, okruženje,  vaše prijatelje.

Izbjegavajte tvrdoglavost

Neki su ljudi po prirodi prilično tvrdoglavi i teško će popustiti, iako i sami mnogo griješe i svjesni su toga. Besmislena tvrdoglavost može dovesti do još većih problema, poput šutnje. Ako znate da vaš partner izbjegava komunikaciju zbog bilo koje vaše radnje ili riječi, pokušajte razgovarati o tome.

Razgovor s partnerom

Nemojte biti tvrdoglavi, razgovarajte o problemu sa svojim partnerom. Najgore je ako se krenete ponašati kao da ništa nije bilo. Ako zanemarite problem i čekate na „bolja vremena“, kod partnera se javlja dodatni i potpuno nepotreban bijes. Možda niste učinili ništa loše, ali nemojte to zanemariti, može samo dodatno pogoršati situaciju.

Događa se …

Naravno, tu i tamo svatko može imati loš dan, nepotrebno zamjeranje ili krivo tumačenje riječi partnera. Ali obično su to trenuci koji ne traju dugo.

Loš dan partnera
Tu i tamo svatko može imati nepotrebno zamjeranje ili krivo tumačenje.

Nemojte si dopustiti igru sa svojim partnerom na šutljiv način. Šutnjom osoba puno govori, ali potrebno je biti svjestan da šutnja svakom pojedincu govori različite riječi. Znate li što govori vaša šutnja?