Kako ukloniti kurje oči?

74
Kako ukloniti kurje oči?

Kurje oči su iznimno česta pojava koja muči širok spektar ljudi, a stvaraju bol, neugodu i vizualno su odbojne. Iako ne predstavljaju pravi zdravstveni problem, mnogima zadaju muke i žele ih se čim prije riješiti. Prije nego krenete liječiti kurje oči, treba ih znati prepoznati i razlikovati. One su zadebljanja stopala, najčešće na prstima ili peti, a u sredini se javlja izdignuta kvržica koja je bolna točka.

Dvije su glavne vrste kurjih oči: meke koje se javljaju na prstima zbog znojenja i trenja te tvrde koje se javljaju na petama i vanjskom dijelu prstiju zbog konstantnog pritiska tijekom hodanja. Dobra je vijest za uklanjanje kurjih oči ne morate odmah tražiti profesionalnu pomoć, već postoji niz koraka koje možete poduzeti sami.

Kako nastaju kurje oči?

Najčešći je uzrok preveliko trenje uzrokovano uskom ili neudobnom obućom te nošenjem obuće bez čarapa. Iz istog razloga nastaju i žuljevi, no oni prolaze sami od sebe u nekoliko dana i češće se javljaju na tabanima.

Kako nastaju kurje oči?
Kurje oči najčešće nastaju zbog neudobne obuće ili nošenja cipela bez čarapa.

Loša je vijest da neki ljudi imaju veću genetsku predispoziciju za nastanak kurjih oči, no to znači samo da moraju poduzeti veće mjere opreza kako ne bi došlo do nastanka. Ako se ipak pojave, postoji nekoliko načina za rješavanje ovog problema.

Namakanje u toploj vodi

Prvi i glavni korak brige o stopalima je namakanje u toploj vodi kako bi se kurje oko omekšalo.

Trljanje kurjeg oka

Uz pomoć rašpice, posebnog kamena ili grubog ručnika trljajte površinu kurjeg oka kružnim pokretima kako biste odstranili mrtvu kožu. Pritom pazite da ne pretjerate ili zahvatite zdravu kožu kako ne bi došlo do krvarenja i infekcije.

Nanošenje kreme

Omekšavajuće kreme i losioni za tijelo pomoći će postepeno omekšati kurje oko, a pogotovo se preporučaju oni koji u sastavu imaju laktat, ureu ili salicilnu kiselinu.

Piling

Umjesto kamena i rašpice mogu se koristiti druge tvari za piling kurjih oči, a popularni alat u borbi protiv kurjih oči je soda bikarbona.

Potrebno je prvo namakati stopala u vodi s tri žličice sode bikarbone, a zatim ih istrljati ručnikom po kojem je posipana soda bikarbona. Druga opcija je preko noći obući čarape sa sodom bikarbonom kako bi se kurje oči postepeno razgradile.

Flasteri za kurje oči

Posebne flastere možete naći u ljekarnama ili drogerijama, a služe tome da smanje trenje između kože i cipele te su često obogaćeni tvarima poput salicilne kiseline koju smo već spomenuli u borbi protiv kurjih oči. Ovi flasteri bi trebali omekšati kurje oči i kroz par dana biste ih trebali moći odstraniti ručnikom.