Što je erekcija?

2
Erekcija

Erekcija je sposobnost postizanja tvrdoće penisa i održavanja iste kako bismo uspješno mogli imati spolne odnose.

Kako dolazi do erekcije?

Vaš penis ima dvije komore zvane kavernozna tijela. Te se komore protežu od glave vašeg penisa duboko u zdjelicu. Unutrašnjost ovih komora izrađena je od spužvastog tkiva i ima sposobnost povećanja količine krvi i povećanja veličine penisa.

Kad ste na poslu, ulazite u teretanu ili obavljate neke poslove, arterije koje dovode krv u vaš penis samo su djelomično otvorene. To osigurava protok krvi potreban za održavanje vašeg tkiva zdravim. (Magija nastupa kad se uzbudite. Kao odgovor na fizičku ili mentalnu stimulaciju, vaš mozak šalje signale da pokrene hormonalni odgovor koji omogućuje tim arterijama da se potpuno otvore.

Otvorene arterije omogućuju ulazak više krvi u kavernozna tijela. Krv ulazi brže nego što može izaći kroz vene. Vene se stisnu, zarobivši tako krv u vašem penisu. Ova lančana reakcija omogućuje vam postizanje i održavanje erekcije. Kada vaš mozak prestane slati signale koji ukazuju na seksualno uzbuđenje, hormonalni odgovor prestaje. Vaše se arterije vraćaju u normalno stanje, a penis u mlohavo stanje.

Dijagnoza erektilne disfunkcije

Otkrivanje uzroka poremećaja erekcije pomoći će vam odabrati jedan od nekoliko mogućih načina liječenja. Dijagnosticiranje poremećaja erekcije započinje s liječnikom koji će vam postaviti pitanja o vašem srcu i krvnim žilama i problemima koje imate s erekcijom. Vaš će liječnik također obaviti fizički pregled, naručiti laboratorijske pretrage ili će vas uputiti urologu.

Liječnik će vam postaviti pitanja o vašem općenitom zdravlju i načinu života. Vrlo je korisno obavijestiti svog liječnika o lijekovima koje uzimate, pušite li cigarete i koliko alkohola pijete.

Liječenje problema s erekcijom

Liječenje impotencije započinje brigom za kardiovaskularno zdravlje. Liječnik će vas upozoriti na „čimbenike rizika” koji se mogu promijeniti ili poboljšati u slučaju nezdravog načina života. Liječnik će vam predložiti da promijenite određene prehrambene navike, prestanete pušiti, povećate tjelesnu aktivnost ili prestanete koristiti nedopuštene tvari ili alkohol.

Vaš liječnik također može predložiti liječenje psiholoških problema ako su prisutni. Oni bi mogli biti posljedica sukoba, životnih stresora, depresije ili anksioznosti zbog prošlih problema s erektilnom disfunkcijom.

Poremećaji erekcije najčešće se liječe lijekovima. Tablete ili drugi oblici lijekova poznati kao inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 najčešće su propisani lijekovi za liječenje impotencije. Djeluju povećavajući protok krvi u penisu i tako omogućuju erekciju. Uvjet za djelovanje inhibitora fosfodiesteraze tipa 5 je da muškarac mora biti seksualno uzbuđen kako bi lijekovi mogli djelovati.

Lijekovi za tretman:

Viagra, Kamagra (sildenafil citrat),

Levitra (vardenafil),

Cialis (tadalafil),

Stalak (avanafil).

Najčešće korišteni lijekovi su Kamagra Gold tablete.

Nuspojave PDE5 inhibitora su blage i često traju kratko vrijeme. Najčešće nuspojave su:

  • glavobolja,
  • začepljen nos,
  • ispiranje lica,
  • bol u mišićima,
  • probavni problemi.