Smetaju vam miteseri?

174
Miteseri

Tijekom puberteta, kada koža sazrijeva i pod utjecajem je hormona, osim prištića i akni pojavljuju se i miteseri, što čini zdravstveni i estetski problem. Crne mrlje, koje su najčešće na nosu, ali mogu biti i na bradi, čelu i obrazima, začepljene su pore koje čine prljavu crnu kapicu. Ako ste jedan od onih koji se žele riješiti mitesera, definitivno je dobro znati zašto i kako se pojavljuju.

Najčešća zabluda o miteserima

Poput prištića, miteseri nisu problem samo kod tinejdžera. Mnogi odrasli imaju problema s njima, čak i oni kod kojih su prištići odavno stvar prošlosti. Zašto? Jer ima puno lojnih žlijezda ili puno pora, posebno na nosu.

Miteseri na nosu
Miteseri najčešće pojavljuju se na nosu.

Miteseri na nosu nisu samo bezopasne crne mrlje, već se mogu i upaliti, uzrokujući crvenilo i bol, a područje se i lako može ugnojiti. Lojne žlijezde treba stoga očistiti prikladnom kozmetikom i čistim rukama kako mikroorganizme, posebno bakterije, ne bismo nanosili na i u otvorene pore.

Neki kažu da što se više mitesera ukloni, više ih nastaje. To sigurno nije slučaj, već je istina obrnuta. Ako se pore ne očiste i miteseri ne uklone, postaju još šire i uočljivije, a miteseri još i veći. Osim toga, tendencija nastajanja mitesera je genetska, a velike pore su češće kod ljudi tamnijeg tena.

Kako se uklanjaju miteseri?

Ako se miteseri na nosu ne čiste redovito, koža neće biti glatka na dodir, a veći miteseri izgledat će kao ispupčenja. Nekad se mislilo da je u takvom slučaju najbolje otići pod tuš i tako omekšati sebum pod utjecajem tople vode, a zatim jednostavno noktima povući preko nosa i ukloniti ga.

Flaster protiv mitesera
Jedno rješenje je flaster protiv mitesera.

Danas, međutim, znamo da nepažljivo stiskanje i trljanje mogu oštetiti kožu, a riskiramo i infekcije. Zato, puno je bolje ukloniti mitesere pomoću sredstva za čišćenje lica posebno dizajniranog za mitesere ili, ako su miteseri posebno veliki i uočljivi, posegnuti za maskom protiv mitesera. To omogućuje početno uklanjanje, a zatim se ponovni nastanak mitesera spriječiti odgovarajućom kozmetikom.

No, koja je prava kozmetika kada nas muče miteseri? Sapuni bi trebali odmašćivati kožu, a kreme ne bi trebale biti masne. Stoga, kozmetika za prištiće sadrži salicilnu kiselinu. Kada kupujete gelove za čišćenje, pjene ili druge lijekove za uklanjanje mitesera, pazite da sadrže do dva posto salicilne kiseline. Pomaže u čišćenju pora, a potiče i cirkulaciju krvi, ima protuupalni učinak i zateže kožu.