Kako se riješiti prehlade?

166
Kako se riješiti prehlade?

Kažu da prehlada traje tjedan dana ako se ne liječi – do sedam dana ako se liječi. Stoga je posve jasno da na trajanje prehlade ne možemo utjecati. Ako se želimo riješiti prehlade, možemo se samo pobrinuti za ublažavanje njenih simptoma, ali sam tretman ne postoji.

Prehlada je virusna bolest gornjih dišnih putova, koja obično ne uzrokuje ozbiljne probleme i komplikacije, međutim ljudsko tijelo samo se nosi s virusima koji ga napadaju. Ne samo da je to najprirodnije, već je i najjednostavnije. Prehladu uzrokuje toliko različitih virusa da bi bilo preteško pronaći lijek ili cjepivo za sve vrste prehlade.

Najbolje je spriječiti prehladu

Nikad se ne prehladimo jer smo premalo odjeveni, to je samo mit. Uvijek je neophodno da do prehlade dolazi zarazom nekim virusom. Međutim, istina je da nas preferiraju u hladnijim mjesecima, jer tada virusi za svoje postojanje traže toplog domaćina u kojem bi se mogli razmnožavati. Budući da virusi zimi postaju topli i vlažni, mi se čak ni ne zarazimo tako često negdje vani, već uglavnom u zatvorenim prostorima gdje ima puno ljudi.

Virusi prehlade
Virusi prehlade obično nas napadaju u zimskim mjesecima.

Prije nego što razmislite o tome kako se riješiti prehlade, vrijedno je razmotriti kako ju spriječiti. U doba masovnih prehlada bolje je izaći na zrak (koji je zimi prilično suh) nego ostati u toplom i vlažnom zatvorenom prostoru koji odgovara virusu. Trgovački centri se stoga trebaju izbjegavati, a u vrtićima, školama i uredima mora se osigurati odgovarajuća ventilacija i higijena.

Naravno, potreban je dobar imunološki sustav kako bi se izbjegla prehlada ili preboljela njena najblaža forma. Vježbanje i zdrava prehrana zato su vrlo važni. Zimi preventivno možemo posegnuti za vitaminima koji bi trebali pomoći u borbi protiv prehlade, posebno vitamina C.

Kako se riješiti prehlade i spriječiti njeno širenje?

Prehladu ne možemo liječiti, ali njene simptome, jedan po jedan, možemo ublažiti. Sprejevi s morskom soli i drugim aktivnim tvarima koriste se protiv natečene nosne sluznice. Za grlo koristimo antiseptičke pastile, med, đumbir. Ako imate vrućicu i glavobolju ili druge bolove, pribjegavamo analgeticima. Kašalj se ublažava ovlaživačima grla, kao i medom i biljnim napicima poput čaja. Možemo se odlučiti i za inhalaciju, što povoljno djeluje na nos, grlobolju i kašalj.

Prije svega, prehlade se najbolje riješiti zdravom prehranom punom vitamina i minerala kako bi se povećala otpornost, konzumiranjem dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija, te s puno odmora.

Vitamini i minerali
Unosite dovoljno vitamina i minerala u svoje tijelo.

Zašto je odmor toliko važan ako se želimo što brže riješiti prehlade? Kad virusi napadnu tijelo, ono mi se svim silama želi suprotstaviti. Ako se odmaramo, tijelo na to može potrošiti puno više energije. Ako ne želimo odmarati, nastavljamo raditi i sve ostalo, već oslabljeno tijelo bavi se hrpom stvari i ne može se posvetiti borbi protiv bolesti.

I posljednje, ali ne najmanje bitno, često se događa da kao rezultat nedovoljno ranog suprotstavljanja virusu dođe do neke sekundarne infekcije.