Kako pravilno čuvati hranu?

82
Kako čuvati hranu

Pravilno skladištenje hrane bitno je za trajnost i sigurnost hrane, a naravno i za naše zdravlje. Hrana koja se ne skladišti pravilno, (pre)brzo se podvrgava vidljivim promjenama (trulež, plijesan) i nevidljivim promjenama (lošiji sadržaj hranjivih sastojaka poput vitamina i minerala), a mijenja se i njihov miris i okus.

Kako onda osigurati da se hrana pravilno čuva što je moguće duže?

Prikladno pakiranje

Kada u trgovini kupujemo namirnice, one su već u ambalaži koja je za njih prikladna. Sve dok namirnice ostanu u njoj i zatvorene su, hrana se može čuvati onoliko dugo koliko je to propisano njenim rokom trajanja. Međutim, kad se pakiranje otvori, hranu treba konzumirati što je prije moguće.

Hrana pohranjena u papirnatom pakiranju, poput brašna, može se kasnije pohraniti na isti način ili u slično pakiranje (na primjer, u “vreću” od platna koja se prije koristila za brašno). Zašto? Jer je u ovom slučaju za dobro skladištenje potreban zrak – kažu da brašno mora “disati”.

Vreća od platna za brašno
Pamučna vrećica savršena je za čuvanje brašna.

Prisutnost ili odsutnost zraka također je važna za skladištenje namirnica poput kave i mnogih drugih u zrnatoj ili fino mljevenoj formi, posebno kada njihova prisutnost ovisi o prisutnosti ili mirisu arome.

Skladištenje hrane koja se brzo kvari

Hrana koja se razgrađuje najbrže ili može brzo predstavljati zdravstvenu opasnost uključuje meso i ribu. Meso treba hladiti i konzumirati prije nego što struktura mesa dobije zelenkast sjaj (u slučaju crvenog mesa), ali ako nije namijenjeno konzumiranju u roku od nekoliko dana, treba ga zamrznuti.

Imajte na umu da jednom odmrznuto meso i riba ne smiju se ponovno zamrzavati, u protivnom riskiramo infekciju mikroorganizmima. Kao i ribu, morske plodove tretiramo na jednak način – upotrijebimo ih što prije je moguće.

Jaja se također najbolje čuvaju u hladnjaku, premda to zakon ne zahtijeva, tako da mnoge trgovine više jaja ne drže u hladnjaku.

Danas se mlijeko i mliječni proizvodi uglavnom prerađuju kako bi imali produljeni rok trajanja. Ako su zatvoreni, uglavnom ih se može koristiti i nekoliko dana nakon isteka roka.

Kako skladištiti voće i povrće?

Kućni hladnjak ima različite prostore i ladice za odlaganje hrane, namijenjena različitim namirnicama. Za voće i povrće imamo ladice u kojima je dovoljno hladno. Važno je ukloniti ambalažu ili foliju ili plastičnu vrećicu prije nego što ih se pohrani u hladnjak – zelena salata, cvjetača, rajčica i slično također moraju „disati“. Za voće nije potrebno da bude u hladnjaku, ali hlađenjem mu se produljuje rok trajanja. Ako se nalazi u košarici na pultu, vitamini i minerali počinju se brže razgrađivati.