Kako ojačati imunitet?

74
Ojacanje imunitete

Zabluda je da samo bolesne osobe trebaju voditi brigu o svom imunitetu. Zdravlje se gradi iznutra, a njeguje izvana. Uz jak imunitet lakše se odolijeva raznim virusima, bakterijama, gljivicama te drugim napadima na organizam. Teže bolesti zahtijevaju veće intervencije pri jačanju imuniteta.

Tradicijski, svaka obitelj ima neki recept za domaći pripravak od kojeg se lakše ozdravi. Češnjak, med, aloe vera te omiljeni domaći alkoholni pripravak najčešće su na listi sastojaka. Također Istok nam donosi kurkumu, nim prah i razne čajeve.

Što mi možemo učiniti za zdraviji organizam?

1. Vitamini

Prva pomisao za jačanje imuniteta su vitaminski pripravci. Manjak vitamina često dovodi do umora i raznih bolesti. Takvi simptomi prvi su znak oslabljenog štita našeg organizma. Na tržištu su dostupni cijeli spektri vitamina. Osim po cijeni i proizvođaču razlikuju se po načinu uporabe. Naime, mogu biti u obliku sirupa, tableta, sprejeva, …

Zadnjih godina popularna je  intravenozna vitaminska terapija. Pri odabiru vitamina, važno je savjetovanje sa stručnom osobom. Ne uzimaju se svi vitamini u isto vrijeme i na isti način.

2. Masaža, eterična ulja i svijet sauna

Osim što Vas može opustiti jednako tako jača Vaš organizam. Stres je čest uzročnik pada imuniteta, a masaža je njegov odličan eliminator. Često se spominje masaža medom za postizanje balansa tijela. Općenito, masaža stimulira rad limfe i potiče metabolizam.

Postoje vrste masaža u kojima se koriste razna eterična ulja. Blagodati ulja se mogu također uživati inhalacijama, aroma lampicama i difuzorima. Čajevac, origano i eukaliptus neka su od najčešće korištenih ulja za jačanje organizma. Vrste sauna su raznolike. Informirajte se prije nego što odlučite posjetiti neku od njih. Izuzev jačanja imuniteta, boravak u sauni Vas rješava toksina iz tijela.

3. Hrana kao izvor zdravlja

Temelj zdravlja leži u uravnoteženoj prehrani. Potrudite se da svakodnevno servirate hranu bogatu vitaminima i mineralima. Izbjegavajte unos rafiniranog šećera. Mnoge bolesti kao temelj liječenja imaju propisane dijete. Za odabir najbolje prehrane za Vas obratite se nutricionistu koji će Vam pomoći na najbolji i personalizirani način.

4. Tjelovježba

Tijekom bolesti treba izbjegavati napore. Tada je organizmu potreban odmor. Kako se ne bi doveli u navedeno stanje, kao prevencija nastupa tjelovježba. Poboljšana cirkulacija, eliminacija stresa, zdraviji metabolizam samo su neke od blagodati.

Tjelovježba
Blagodati tjelovežbe so poboljšana cirkulacija, eliminacija stresa i zdraviji metabolizam.

Umjerena i ustrajna tjelovježba sigurno će polučiti rezultate. Ljepši odraz u ogledalu, bolja koncentracija i podignuto raspoloženje su zagarantirani. Mnoštvo je načina za rekreaciju. Izbor je Vaš. Briga o tijelu je angažman koji traje 365 dana godišnje.

Navedenim saveznicima zdravlja možemo nadodati i sljedeće:

  • Kvalitetan san od najmanje 8 sati.
  • Prestanak pušenja.
  • Hidratacija organizma.
  • Boravak u prirodi.
  • Dobro društvo i pozitivan pogled na život.

Vidljivo je da nam ne treba puno novca da bi ojačali imunitet. Neki prijedlozi su potpuno besplatni. Uvijek treba odvojiti vrijeme za sebe. Boravite na otvorenom barem pola sata dnevno. Dopustite da Vas Sunce opskrbi vitaminom D.

Kako ne bi pomoć tražili preko zime potrebno je imunitet graditi kroz cijelu godinu. Meditirajte, brinite za svoje mentalno zdravlje. Budite ustrajni i čuvajte Vaše tijelo.