Kako odabrati pravi snowboard?

84
Snowboard

Ako volite adrenalin i zimske sportove, sigurno ćete se prije ili kasnije odlučiti za snowboarding. Možda upravo sada tražite odgovarajuću opremu za svoje zimske pothvate, a niste baš sigurni što vam je potrebno da biste udovoljili svim zahtjevima snowboardinga, kao i odgovarajućim mjerama sigurnosti.

Jedan od najvažnijih dijelova opreme svakako je snježna daska ili snowboard. Prilikom odabira iste u specijaliziranoj prodavaonici sportske opreme, morat ćete posebno obratiti pažnju na njen oblik, duljinu i odabir učvršćenja.

Preporučene vrste oblika snowboarda

Oblik snowboarda uvelike ovisi o stilu vožnje i snježnoj podlozi, ali i drugim popratnim čimbenicima.

Snowboard možete pronaći u tri različita oblika. Npr. Directional je najprikladniji za sve korisnike koji žele najbolju vožnju po cijelom snijegu. Ako ste pristaša slobodnog stila, poželjet ćete twin-tip oblik. No, Directional twin će vam ponuditi najbolje iskustvo.

Uz oblik, dužina je najvažniji faktor

Kada odaberete duljinu snowboarda, možete pronaći savjete koji će vam olakšati odabir. Oduzmite 15 centimetara od svoje duljine tijela. Ako ste malo teži, oduzmite 10 centimetara od svoje duljine.

Specijalizirani prodavači će vam pomoći u odabiru duljine. Ona ne ovisi samo o vašoj visini i težini, već i o samom obliku. Također će vas podsjetiti da je širina također izuzetno važna kod odabira snowboarda. Snowboard ne smije biti ni preširok niti preuzak.

Masa i fleksibilnost snowboarda

Iskusni prodavač također će vas prilikom odabira snowboarda podsjetiti da obratite pozornost na težinu i fleksibilnost daske.

Masa predstavlja dio daske na kojem se vozite. Međutim, vodoravna težina povezana je s vašom težinom, a okomita označava tvrdoću daske.

Tvrđi snowboard pogodniji je za dobro uređene staze i cijeli snijeg, dok je mekši pogodniji za grudast i mekan snijeg.

Za odličan osjećaj snowboardanja

Kupnja odličnog snowboarda neće vam puno pomoći ako ne kupite drugu obaveznu opremu za snowboard. Samo savršene čizme ili buce za snijeg mogu vam pružiti najbolji osjećaj kod snowboardanja. To posebno ovisi o načinu vezanja čizama.

Kada kupujete opremu za snowboard, nikad ne stavljajte cijenu na prvo mjesto, već se fokusirajte na kvalitetu i udobnost. Pravi izbor čizama za snowboard osnova je za ovu vrstu sportske aktivnosti, ali naravno i sam izbor snowboarda ima veliki utjecaj na vaše zadovoljstvo.

Uz snowboard i čizme, trebat će vam i odgovarajuća odjeća. Specijalizirane trgovine nude hlače, jakne, rukavice i kacige posebno dizajnirane za snowboarding.