Kako izabrati prikladan brdski bicikl?

106
Brdski bicikl

Volite biciklirati, ali gradske staze su Vam postale dosadne? Želite prirodu, više adrenalina? Tada Vam je potreban brdski bicikl ili popularno zvan MTB, montić ili mountain bike. Čvrst i robustan, savladava grube terene te učestale udarce. Ponuda na tržištu bicikala svakim danom raste.

Vozač ili vozačica

Makadam i brdske staze zahtijevaju drukčije performanse nego gradski asfalt. Čvršći okvir od aluminija ili karbonskih vlakana, te jače kočnice, V-brake ili disk. Također, veoma je važan mjenjač brzina. Naravno, tu je spolna i dobna podjela.

Za muškarce su prikladniji bicikli podignutog volana s gumama dubljeg profila kako bi se zadržalo uspravno držanje te izbjegla bol u leđima. Dok za žene su bicikli prilagođeni njihovoj anatomiji. Isto vrijedi i za Vaše najmlađe. Proizvođači u ponudi imaju bicikle koji će djeci omogućiti da zajedno s Vama otkrivaju ljepote brdskog biciklizma.

Gume

Gume za brdske bicikle su deblje i ripnaste iz razloga boljeg prianjanja uz podlogu te osiguravaju bolju stabilnost i koordinaciju. Standardna veličina kotača MTB je promjera 26 inča, ali u ponudi su također promjeri 27,5 i 29 inča.

Amortizeri

Za početnike su primjereniji bicikli sa suspenzijom na prednjem dijelu, tzv. hardtail. Osim povoljnije cijene, jednostavniji su za održavanje, lakši te se odlično snalaze na različitim terenima. Ipak, za one iskusnije preporuča se puna suspenzija. Full suspension ima amortizere i na stražnjoj strani kako bi se olakšao hod zadnjeg kotača.

Time je to i udobnija varijanta za ne baš tako ugodne terene. Za one koji se žele u prepunosti predati brdskom biciklizmu biti će potrebna posebna obuća. Iz tog razloga možete odabrati profesionalne pedale.

Cijena

Brdski bicikli cjenovno mogu kotirati veoma visoko. Zato je za početnike bolje da krenu sa biciklima nižeg cjenovnog razreda, ali da su kvalitetni te pouzdani. Poneki MTB bicikli mogu koštati i nekoliko tisuća eura. Razmislite prije kupnje za što Vam točno bicikl treba? U koje ćete ga svrhe koristiti? Na kojem tipu terena voziti?

Veličina okvira

Kako biste izbjegli bolove i uživali u ugodnijoj vožnji potrebno je izabrati odgovarajuću veličinu okvira, tj. rame. Ona se određuje prema visini vozača. Primjer: visina vozača 168 – 178cm odgovara rami 17 – 18 inča.

Sjedalo

Pažnju je potrebno usmjeriti i na izbor sjedala, sica. Na tržištu ima raznih, gel ispune, s rupama ili pak memorijska pjena, odabir je Vaš. Također sjedala i njihove navlake dolaze u različitim veličinama.

Zdrava aktivnost

Brdski biciklizam kao aktivnost je zahtjevniji te time sagorijevate više kalorija nego pri klasičnom bicikliranju. Puno je faktora koji određuju kalorijsku potrošnju tijekom vožnje. Težina bicikla, teren, brzina te duljina vožnje. Prosječna osoba potroši 450 do 750 kalorija za sat vremena vožnje biciklom.

Sigurnost na prvom mjestu

Nakon što ste kupili bicikl, ne zaboravite na redovno održavanje, servis. Ne želite da Vam pri spustu zakažu kočnice ili da Vam kotač nije dobro centriran. Vodite računa da su Vam obje kočnice u savršenoj formi.

Važno je osvjetljenje bicikla prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila, što uključuje tzv. mačje oči na kotačima, prednja i stražnja svjetla, bočne svjetleće trake te osvjetljene pedale. Prednje svijetlo bijele i stražnje crvene boje. Također, potreban je zvučni signal, zvonce. Noćne vožnje zahtijevaju reflektirajuće prsluke. Ipak, na prvom mjestu neka Vam bude izbor i nošenje kacige, jer ona glavu čuva!

Koji god bicikl izabrali nećete pogriješiti. Prije svega učiniti ćete nešto zdravo za Vaše tijelo. Uživajte u prirodi i vožnji.