6 uzroka ispucalih usnica

94
Ispucane usne

Usne se smatraju jednim od najzanimljivijih dijelova tijela, a ujedno su i dio lica, pa su važne za cjelokupni izgled i prvi dojam. Smatrane erogenom zonom ili alatom za ljubljenje, a žene su ih oduvijek činile još zavodljivijima. To sigurno ne bi bilo moguće bez da ih se njeguje.

1. Ispucale usnice su, začudo, češće problem kod muškaraca i djece nego kod žena, jer one na usne uglavnom nanose razne ruževe. Kod muškaraca se razlog suhih i ispucalih usana uglavnom pripisuje nedostatku njege. Rješenje: Balzam za usne koji također postaje dio muške kozmetike, budući da je dostupan u varijantama bez boje i okusa.

Balzam za usne
Redovito koristite balzam za usne.

2. Zašto se zapravo javljaju problemi s usnama? Koža na usnama je mnogo tanja od kože na ostalim dijelovima tijela, a nema lojnih žlijezda koje bi mastile kožu. To znači da ju moramo zaštititi sami, inače je u potpunosti izložena vanjskim utjecajima. Ako ne želite da ispucale usne budu i vaš problem, najbolje je namazati ih prije spavanja i ujutro nakon buđenja – čak i prije nanošenja šminke.

3. Većina nas misli na njegu usana zimi kada je vani hladno i manje je vlage u zraku nego ljeti, pa na naše usne utječe brže nego inače. No, njega je potrebna i ljeti – više je vlage u zraku, ali tanka koža usana posebno je osjetljiva na toplinu i UV zrake. Koža usana ne mijenja pigment u tolikoj mjeri kao koža na tijelu i ne postaje smeđa, pa ponekad uopće ne primjećujemo kako je pogođena. Njegujte usne ljeti labelima i mastima s visokim faktorom zaštite!

4. Napukle usne često ukazuju na nedostatak vode u tijelu. Ako pijete premalo tekućine i često ste dehidrirani, to će se najprije vidjeti na onom dijelu tijela koji je lišen ne samo vlage, već i masnoće – dakle na usnama. Pijte više!

Pijenje vode
Svaki dan popijte dovoljnu količinu vode.

5. Volite lizati usnice? Nikako. Ako osjetite da su vam usne suhe, nanošenje sline nekoliko trenutaka zaista će ih učiniti vlažnim, ali kad ta vlaga ispari, postat će više suhe no što su bile ranije. Stoga nikada ne ližite suhe usne, već ih zaštitite labelom ili nekom masnoćom.

6. Kao što bi se koža bilo kojeg drugog dijela tijela upalila ako bi se stalno trljala, tako koža usana ne podnosi stalno žvakanje i grickanje. To je dakle loša navika koje se potrebno riješiti. Također, nemojte gristi ispucale dijelove usana kako biste uklonili suhu i ispucalu kožu jer ćete tako napraviti još veću štetu i čak uzrokovati krvarenje ili nastanak krasta. Namažite usne zaštitnom sredstvom i omogućite suhoj koži da se sama oporavi i obnovi.