5 najpopularnijih dijeta

63
Diete

Sutra ili od ponedjeljka? Početak dijete je jedna od najtežih odluka. Svaki dan nas bombardiju s raznim naslovima. Najbrža, najbolja, bez gladovanja sve su to riječi koje iskaču na Vašem ekranu. Bit dijete nije u samo  gubitak kilograma, nego poboljšanje kvalitete života. Proučili smo ponudu na tržištu i u nastavku Vam donosimo neke od njih.

1. Dijeta povremenog posta

Odmor od hrane kroz određeni vremenski period je temelj ove dijete. Stoljećima razne religije potiču post. Postoje različite verzije. Razlikuju se po duljini posta. Najčešće se prakticira verzija 16 sati bez unosa hrane i 8 sati jela. Najlakši način provođenja ove dijete je postiti tijekom noći i preskočiti doručak. Sve je više poklonika ovog načina prehrane. Ovakva vrsta dijete nije za trudnice i dojilje.

2. Keto ultra dijeta

Također, još jedna vrsta dijete sa sve većim brojem pobornika. Reducirani unos ugljikohidrata i povećani unos nemasnih bjelančevina te zdravih masti. Cilj je inducirati ketozu u tijelu. Prirodno stanje, koje potiče sagorijevanje masti i izgradnju mišića. Bobičasto voće je dozvoljeno. Postoje razni recepti kako možete napraviti keto verziju Vaše omiljene slastice, a nalazi se na zabranjenom popisu.

3. Dijeta bez šećera i ugljikohidrata

Kao što sam naziv kaže, potpuna eliminacija šećera i ugljikohidrata.  Prehrana se bazira na bjelančevinama te masti. Pruža duži osjećaj sitosti. Manja potreba za unosom hrane rezultira gubljenjem kilograma.

4. Mediteranska dijeta

Smatra se jednom od najzdravijih dijeta. Preporuča se njezina primjena tijekom cijeloga života, a ne samo povremeno u svrhu mršavljenja.

Mediteranska dieta
Mediteranska dieta je jedna od najzdravijih dijeta

Njezine značajke:

  • Visoki unos nezasićenih masnih kiselina (omega -3 i omega -6).
  • Nizak unos mesa i mesnih prerađevina.
  • Manjeni unos zaštićenih masnih kiselina (životinjska mast, jaja, kokosovo i palmino ulje, mliječni proizvodi).
  • Povremeno uživanje u vinu uz obrok.
  • Dozvoljen unos kruha i žitarica.

Pojašnjeno, konzumira se riba te svježe voće i povrće. Baza prehrane je maslinovo ulje.

5. Dukanova dijeta

Sastoji se od četiri faze:

  • napad,
  • gubitak kilograma,
  • stabilizacija,
  • održavanje.

Temelji se na unosu u bjelančevina. Smanjenjem apetita kontrolira se tjelesna masa. Mnoge slavne osobe su pobornici ovog načina prehrane, ali on nije bezazlen. Stroga kontrola obroka i kalorija rezultira pomanjkanjem energije. Glavnim neprijateljima se smatraju masti te ugljikohidrati.

Prije odabira dijete obavezno se konzultirajte s Vašim liječnikom. Nije sve za svakoga. Pogrešna prehrana  može ozbiljno narušiti Vaše zdravlje. Uzrokovati teška oboljenja. Posebno  ako se kombinira s neprovjerenim dodacima za mršavljenje. Zdrava, raznovrsna prehrana uz laganu tjelovježbu najbolji je put ka zdravom i lijepom tijelu.