Koliko stoji zdrava prehrana?

101
Koliko stoji zdrava prehrana

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije pojmom zdrava prehrana obuhvaćena je prehrana koja osigurava unos hranjivih tvari, a koje su neophodne za regularno funkcioniranje ljudskog organizma. Zdrava prehrana podrazumijeva unos energije u balansu sa potrošnjom, uključujući pri tom žitarice, voće i povrće, mahunarke i orašaste plodove.

Zdravom prehranom utječemo na svoje zdravlje, opće stanje organizma i na svoj izgled., a kada pričamo na temu zdrave prehrane važno je reći da prostora za poboljšanje kod odabira namirnica uvijek ima. Danas je opće prisutan trend organskih i superfood namirnica često sa prenapuhanom cijenom, no mora li to biti tako kod uravnotežene prehrane i koje su nam mogućnosti?

Zdrava hrana je dostupna

Prosječni hrvatski ručak sastoji se od mesa koje je najčešće svinjetina, krumpira kao priloga i salate. Na našim prostorima riba se jede rijetko, a prema istraživanju nacionalnih prehrambenih navika – ispod prosjeka jedemo voće. Kupujući hranu i formirajući jelovnik za naredne dane, a samim time i svoju kompletnu prehrambenu naviku, prvo se baziramo na cijeni. Faktor cijene najčešće je presudan i služi nam često kao izlika za izbor namirnica s kojima se ne pridržavamo balansirane prehrane.

Zdrava prehrana
Važno pravilo zdrave prehrane je da prehrana bude raznolika.

Većina obitelji zasigurno najviše troši na hranu, ali zdrava prehrana nije isključivo pitanje platežne moći već promišjanja i krajnjeg odabira namirnice. Zdravo hranjenje podrazumijeva konzumaciju namirnica kojima znamo podrijetlo, što kod, na primjer, fast food hrane i sličnih prerađevina nije slučaj. Konzumiramo li fast food s izlikom da nam je povoljnija opcija, unosimo mnogo kalorija, a mało nutrijenata, a cjenovno nas jedan hamburger stoji gotovo koliko i ručak za cijelu obitelj baziran na povrću i cjelovitim žitaricama.

Zdrave namirnice danas su dostupnije no ikad. Nekad su nam za nabavku takvih namirnica služile specijalizirane trgovine i proizvođači, a danas je moguće naći na desetke različitih vrsta i prozovođača određene namirnice i one su lako dostupne. Zdrava prehrana znači i zdravu pripremu hrane. Pri visokim temperaturama kao kod prženja, namirnica gubi nutritivno vrijedne sastojke. U tom slučaju, ukoliko se ipak neželite odreći pržene hrane, preporučljivo je koristiti kokosovo ulje koje dobro podnosi temperature. Nadalje, kuhanje na pari zadržava sve nutrijente, i kraće je vremenski od kuhanja u vodi.

Planirajte prehranu

Prvi korak prema formiranju zdrave prehrane kao navike u svakodnevnom životu i ono što vam może uštedjeti novac jest planiranje obroka. Na ovaj način riješit ćete se stresa oko pripreme obroka te ćete si osigurati da se dobro hranite, a ujedno ćete i bolje upravljati vremenom. Kada obroke planirate ranije i izbjegavate last minute kupovinu ostavljate si mogućnost u obrok uključiti sve glavne skupine namirnica te ne dolazi do stihijske kupnje hrane koja nam često nije potrebna.

Bilo da namirnice kupujete u trgovačkim centrima, na omiljenom placu ili na tjednoj bazi direktno od lokalnih proizvođača, potrudite se da one budu raznolike s naglaskom na sezonsko voće i povrće. Znajući važnost prehrane za cjelokupan organizam lakše nam je odvojiti vrijeme za promišljanje o odabiru namirnica, a time ujedno stvaramo i zdravije i održivije prehrambene navike.