Kako se nositi s erektilnom disfunkcijom?

3
Erektilna disfunkcija

Budući da se ne mogu nositi s erektilnom disfunkcijom, muškarci mogu izgubiti samopoštovanje, osjećati se ljutito, tjeskobno i frustrirano ili čak izgubiti zanimanje za seks. To može ugroziti njihove veze ili rezultirati depresijom.

Otvorena rasprava o vašim problemima s vašim partnerom ili stručnom osobom učinit će oporavak manje stresnim jer ćete dobiti pomoć i podršku.

Nemogućnost postizanje erekcije ne znači nužno ED. Konkretno, pod utjecajem alkohola očekuje se nemogućnost postizanja erekcije. Stresni događaji ili razdoblja u životu također mogu uzrokovati privremenu erektilnu disfunkciju. Ako problem potraje, na primjer, ako ne možete postići erekciju više od jednom u četiri puta, možda patite od ED. U takvim je slučajevima vrlo važno potražiti pomoć liječnika.

Zašto potražiti pomoć?

Muškarci se rijetko uspijevaju sami nositi s erektilnom disfunkcijom i vrlo je teško sam postaviti dijagnozu mogućeg uzroka.

Kod mlađih osoba, čimbenici koji obično uzrokuju impotenciju su anksioznost i traumatična seksualna iskustva, koja dodatno opterećuju dodavanjem nelagode u vezi sa seksom.To stvara začarani krug u kojem se dodaje više stresa pri svakom „neuspjehu”. Dodatni stres tada pridonosi nakupljanju tjeskobe, potičući tako i sljedeći „neuspjeh“. Priznavanje problema i aktivno traženje rješenja je presudno.

U starijih muškaraca ED obično uzrokuju fizički čimbenici. ED može ukazivati na značajne zdravstvene rizike, poput kardiovaskularnih problema (tj. Bolesti srca i probleme s cirkulacijom krvi, poput visokog krvnog tlaka ili visokog kolesterola).

Liječenje ED i njegovih uzroka je neophodno: simptomi vrlo lako mogu pojačati i pogoršati osnovne uzroke. Bez obzira pati li osoba od niskog samopoštovanja ili problema u vezi, posljedice neliječene ED-e mogu biti vrlo štetne za čovjekov život.

Pomoć vašeg partnera

ED može zakomplicirati odnos, pogotovo ako postoji nedostatak komunikacije o problemu između partnera. Podrška partneru ključna je za njegov dugoročni oporavak. Najbolji način za to je potaknuti ga da potraži stručni liječnički savjet i pružiti mu emocionalnu podršku.

Pet načina da pomognete partneru s erektilnom disfunkcijom:

  1. Shvatite njegovo stanje kako biste znali kroz što prolazi i kako mu pomoći.
  2. Podsjetite ga da je ED vrlo često i izlječivo stanje.
  3. Potaknite ga da se posavjetuje s liječnikom i istraži mogućnosti liječenja.
  4. Pokažite zanimanje i podršku.
  5. Prilagodite svoj način života: ovo će pomoći i vašem partneru da promijeni svoj životni stil na bolje, što može pomoći u izlječenju ED. To uključuje zdravu prehranu, vježbanje i izbjegavanje pušenja ili uzimanja droga.

Komunikacija između vas i vašeg partnera je ključna. Dijeljenje i rasprava o osjećajima, brigama i potrebama vitalni su dio oporavka vašeg partnera. Ako razgovor s partnerom na takav način nikome od vas ne pomogne, razmislite o razgovoru sa stručnjakom.

Kako se mogu liječiti psihološki problemi?

Ako je depresija uzrok vaše poremećaja erekcije, dostupni su antidepresivi i drugi oblici terapije. Međutim, važno je napomenuti da antidepresivi mogu prouzročiti ili pogoršati impotenciju, stoga se posavjetujte s liječnikom kako biste pronašli najprikladniji način liječenja.