Kako do bjelijih zubi?

65
Bijeli zubi

Svatko želi lijep osmijeh, a za to su potrebni lijepi zubi – lijepo smješteni i sjajno bijeli. Ali kako to postići?

Potpuno bijeli zubi su poput duhova. U prirodni ne postoje. Bjelina na koju smo navikli iz raznih oglasa za paste za zube stvorena je umjetno, odnosno u televizijskom oglasu nakon produkcije ili u računalnom programu za obradu fotografija. Bez obzira na to koje vrste pasti za čišćenje i njegu koristite, do takve bjeline nećete moći doći.

Više ili manje, bijeli zubi su na prvom mjestu genetski uvjetovani, a ako ste ikad vidjeli ljestvicu umjetnih zuba kod svog stomatologa, sigurno ste vidjeli da su svi zubi u „rasponu“ bijelih, ali kod nekih prevladava žućkasti, dok kod drugih sivkasti ton. Također, prirodna boja vaših zuba kompenzira se od savršene bjeline u jednom ili drugom smjeru. Naravno, prirodna boja zuba se tijekom života mijenja, jer su zubi dodatno obojeni zubnim plakom i kamencom. Zubi su najviše pogođeni pušenjem, čestim konzumiranja hrane i pića (poput kave, čaja) kao i lošom higijenom.

Ako želite da vaši zubi poprime prirodnu bijelu boju, možete pribjeći proizvodima koji pomažu uklanjanju promjene boje, odnosno posebnom pastom za zube ili još agresivnijim izbjeljivačima, ali oni obično oštećuju zubnu caklinu. Također, četkanje zuba prirodnim sredstvima za čišćenje, što je soda bikarbona i limunov sok, može oštetiti caklinu, pa je bolje odlučiti se za izbjeljivanje kod svog stomatologa. On će najprije ukloniti zubni kamenac i naslage, nakon čega slijedi izbjeljivanje, koje bi trebalo biti umjereno kako se zubi ne bi oštetili.

Čišćenje tartara
Nakon čišćenja zubnog kamenca, vaši zubi će biti svjetliji.

Potpuno bijeli zubi u teoriji su mogući samo kad se odlučimo za umjetne zube ili navlake, no u praksi se čak ni ovdje ne koristi snježno bijela boja. Zašto? Jednostavno – takvi bi zubi izgledali vrlo neprirodno, pa je potrebno odabrati nijanse koje se malo razlikuju od snježno bijele boje na ljestvici estetske stomatologije.

Bez obzira na to, bijeli zubi smatraju se privlačnima i ostavljaju dobar dojam na ljude, pa ih treba dobro njegovati. Stomatološka higijena treba biti redovita i ne smije se ograničiti samo na četkanje, već i redovitim posjetima i pregledom kod stomatologa. Bijeli zubi nemaju vrijednost ako istovremeno nisu i jaki i zdravi. Vjerujte da je bolje imati malo žućkastu prirodnu boju, dokle god nema problema s boli i upalama.

No, koji su zubi najviše bijeli? One koje je uzela zubić vila! Da, istina je, mliječni zubi su oni koji su najviše bijeli- a bjelina trajnih zubi ne može se s njima uspoređivati.